Sustainable.TO

Jones Avenue Laneway House

Sustainable Renovation/Addition

SUSTAINABLE.TO has transformed an illegal, one-storey apartment (originally a converted garage) into a fully legal, classically proportioned, and visually stunning laneway house in Toronto’s east end Riverdale Pocket. The simple cedar deck boards that clad the feature-wall have been charred using a Japanese method known as shou-sugi-ban: a labour-intensive process of burning the wood, dousing it, drying it, and then applying a coat of natural oil renders it practically maintenance-free while adding resistance to fire and rot. A new concrete floor with a radiant heating system was poured. On sunny winter days, sunlight entering the home’s big windows warms the polished floor, reducing the need for heating energy.

Although small and tucked away, this home is a big contribution to the city fabric. It demonstrates that challenging sites beget thoughtful designs, proving that laneway houses can add to, rather than detract from, an urban streetscape.

Approvals included Committee of Adjustment and Urban Forestry.

Location:
Toronto, ON
Completion:
2013
Area:
167 m², 1,800 ft²
Project Architect:
Craig Race
Energy Use Intensity:
Actual: 139 kWh/m²
Reduction in Energy Use from Typical:
50%
Air-Tightness:
2.5 ACH
Client:
Alex Sharpe
Designer:
Craig Race
Zoning and Code Consultants:
SUSTAINABLE.TO
Contractor:
Black General Contracting
Sequoia Woodworks & Restoration
Budget:
$300,000